Saturday

aku kopipes je ni

assalamualaikum..






okeh, kadang-kadang bila aku blogwalking usha belog-belog, haruslah aku nak tinggalkan gak jejak aku kan. yelah kang tak naik pulak trafik aku bila takde orang datang belog aku. ye aku jujur aku berblog juga kerana inginkan duit. aku tak hipokrit oke. dah ade ke orang tak suke dapat duit? sah-sah mung nih bukan orang. even orang gila, oh kurang waras lah sopan sikit, juga pandai mintak duit.


tapi ada je perkara yang membantutkan niat aku nak lepak lama-lama kat belog tersebut. yelah nak komen pon gila susah. aku nak cakap lebih pun takot gak. yelah aku ni pon baru lagi menulis nih. tapi tak bermakna aku baru dalam dunia belog, cuma baru start menulis je, paham tak? arghh lantak ah paham ke tak paham. 


so, aku harap, korang dan korang dan korang yang belom setting lagi mende-mende nih, buat sekarang okey. baru sedap nak lepak lama sikit kat belog korang. ni pon aku copy jer. aku pun dah pastikan setting aku jadi macam ni. korang lak?


1. Buang verification untuk komen.
-baru best nak komen. ni tak dah macam nak temuduga je. nak-nak pulak word tu kuar separuh je. aku pernah kena oke. langsung tak jadi nak komen.


Dashboard > Settings > Comments > Show Word Verification For Comments? > No


2. Buat comment form kepada Pop-up
-bagi aku, cara ni senang nak komen. takyah nak masuk page baru untuk komen. kalau yang guna broadband boleh ar. bagi aku yang guna siputbabiband? tensi beb.


Dashboard > Settings > Comments > Comment For Placement > Pop-up Window


3. Adult Content
-kalau belog yang memang kategori 18sx bolehlah tahan. ni belog pinky2 kanak-kanak riang makan choki-choki pun ada menatang ni. apekeheh? 


Dashboard > Settings > Basic > Adult Content > No


4. Comment Show or Hide?
-show la weh. kalau tak camne nak komen? kalau yang memang taknak orang komen tu takpe la. tak kesah ar tuh.


Dashboard > Settings > Comments > Comments > Show


5. Setting URL pada Widget Follower
-ni kalau korang follow belog orang tanpa tinggalkan link kat shoutbox. tekan kat gambar kau pun takde link. camne nak follow belog kau balik? aku lak dahla jenis baik hati. kalau orang follow belog aku, aku mesti follow balik punya. buat baik dibalas baik kan?


Dashboard > My Account > Edit Profile > Link > Isi Url Blog Korang Laa


Credit: Blog Cik Farah Comel
:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

15 kanak-kanak riang:

Mizz Farah said...

hehe..siap buh cik farah 'comel'..
ngee...hope dorang wat laa 5 step ni..kite senang dorang pon senang..kan?? ;)

nelly said...

Berguna .. terima kasih ..
=)

Woofer Storm said...

nak follow la ni,sabar der...ehhee

follow sni,cool je^^

athirahzaki said...

@Mizz Farah
eh kak farah mmg cute tau.
ni nampak muke siyes ni, huhuhu.
yela kak farah, harap dorg leh la ikot step2 ni. :)

athirahzaki said...

@nelly
aish, malu lak.
nelly dahla otai dah, huhu~~ (^^")

athirahzaki said...

@Woofer Storm
cepat follow!
kalau tak kite pukul, haha!
thanks eh! ^^

mykhalis said...

blog khalis senang tak nak komen? boring tak?hehe

http://blogslucumenarik.blogspot.com/2011/02/di-sebalik-pengambaran-lord-of-ring.html

nelly said...

haha ..mana ada otai seyh ...
=)
tak terkenal pun .

ditag !
http://nellythestrange.blogspot.com/2011/02/tagged-from-zaty.html

Hajar Rasdi said...

wah!!!best2!!

athirahzaki said...

@mykhalis
blog khalis best!
kelakar laa, hehe.

athirahzaki said...

@nelly
terkenal la,
lain la saye, hehe.
thanks! :)

athirahzaki said...

@Hajar Rasdi
best ke?
haha, info kopipes :P

nelly said...

haha .yeke terkenal ?
macam tak saja ..
baru nak masuk 3 bulan berblogging .

athirahzaki said...

@nelly
serius??
wahh, sekejap je dah beribu follower.
tabik ahh, huhu.

nelly said...

haha ..
biasa2 saja lorh ..