Wednesday

episod -mengenang zaman mudamuda-

assalamualaikum..








sumpah rindu gile masa zaman sekolah dulu. zaman yang akan muncul sekali je dalam hidup setiap orang. zaman yang hidup hanya tau enjoy dengan kawan-kawan, bergelak sakan dalam dorm, sukaria dalam kelas. bukan la nak cakap kehidupan kat uni tak best. best jugak. tapi tak sama kan dengan hidup budak sekolah. biasela. bila kat sekolah, tak sabarnyeww nak cepat-cepat abes. takde cikgu yang nak marah2. takde homework yang bertimbun2. *konon*. hah sekali kat u tahula nasib kau. berkali ganda lagi teruk okey *ops hehe* 

sangat rindu dengan kawan-kawan aku yang 5 tahun dah bersama. almaklumla budak hostel. memang banyak gile lah kan kenangan masa sekolah. rugi kau sape yang tak duduk hostel. kurang pengalaman nak cite kat anak cucu. dah hidup kau just berkisar pergi sekolah balik sekolah je. bagi aku lah. kalau salah pedulik ape aku. haha. dulu memang la tiap-tiap hari aku ngadu kat mak nak kuar hostel. tapi bile dah kuar sekolah ni siyes cakap tulah pengalaman yang paling berharga dalam hidup aku. takkan dapat dah kat mane-mane. takde dah lainkali lainkali. 

siyes rindu nak pergi rollcall pagi-pagi sama-sama. makan kat dewan makan sama-sama. berebut bilik air pagi sebelum nak gi sekolah. galok galok dalam dorm, same ex-dormmate aku tahun 2011. fatin, irah, ewa, izyan, nina, hanim, ida, syikin, mun. lagi rehat makan kat kantin sesame. kene denda sebab tak siap kerja sekolah. kena denda ngan warden sebab lambat rollcall. kena denda sebab tak turun semayang subuh kat surau. kena denda sebab tak gi prep. err, macam banyak kene denda je nih -_- rindu nak gi kafe Pok Muse *lol*, rindu nak main trombone. nak jamming sesame ngan dak-dak band. nak march kat dewan terbuke. wat show brassband. ape lagi ah? entahlah. banyak sangat sampai dah tak ingat. huuu. haritu pun g umah tcer aku. reunion kecikkecik la kire. tcer aku cakap zaman sekolah, especially Form 4 n Form 5 la yang paling dirindui. memang betul tcer. saya setuju sangat2 :')

tyah, rindu nak pegang tangan tyah masa nak gi kantin n jerit 'TYAH! NAK TISU SE! 
rindu nak galok ngan partner dalam kelas, budak didie kecik.
rindu nak duduk sebelah ipah ngan ain sambil tersengguk-sengguk masa dalam lab.
rindu nak makan mi goreng dengan telur kantin pagi-pagi ngan asma', bihah, mira, naja
rindu ngan partner dlm dorm, fatin. cakap-cakap sebelum tido.
rindu nak kenat wani sampai die 'berkawad' :P
rindu nak lepak-lepak dengan maya
rindu masa kita-kita kumpul lepak depan kelas Generous masa tunggu pokgad buke kunci pintu nak naik tangge masuk kelas prep.

friends forever kay :')


ok ah bye.



:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Tuesday

hari yang malang untuk haiwan Al- An'am

assalamualaikum..


haihh. lumrah manusia, tak pernah puas dengan ape yang dorang dapat. tak dapat cuti, merengek meraban nak cuti potpetpotpet. bila dah cuti, mula la bising sebab kebosanan menggila baby. aigoo, mane satu nak ntah -,- manusia manusia. ohh ni nak cakap,


beliau di atas telah pun meninggal dunia.

baidewei,
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA !

well, tak terlambat lagi kot aku nak ucapkan Happy Eid-ul Adha untuk korang korang yang beragama Islam. lepas ni memang konfem, pagi petang siang malam mesti lauk daaaaaaaaging je. pagi daging goreng. tengahari daging masak kicap. malam daging masak merah. pehh, kalo cenggini gayenye orang yang takdok darah tinggi pun zapppp terus dapat DARAH TINGGI !

tapi raya haji bagi aku pon serupe tak raye je. pergi tengok orang sembelih lembu? heh, memang DOKK la kann. bukan ape, aku just kesian tengok lembu tu menahan azab saat-saat sakaratulmaut beliau. cehh, cakap jela takot tengok darah lembu tu keluar membuak-buak, errrr. pagi pagi raya dah siap siap pakai jubah shawl segala nak pegi raya rumah orang *semangat gila* padahal realitinya hanyalah duduk di rumah mengadap laptop sambil makan mi kari sambil tengok movie. kat rumah saya mak saya masak mi kari jeee untuk juadah raya, rumah anda? :D tu pun naseb baik lahh ade kawan aku datang raye kat rumah. err, sorang je pon yang datang, tapi siap ajak geng 6 orang sekaligus. orang durian mas, jauh kot. memang tak la die nak datang sorangsorang kan. kira takde laa membazir masa aku pakai cantik cantik *cantik kewwww* yela orang datang raya kat rumah takkan nak pakai kain batik dengan t-shirt pagoda plus bedak sejuk kot. hihi.


tapi tapi, tak sempat pun nak ambek gambar raya. tapi, ahh, pedehalkan. setakat raya haji, tak perlu kot nak amek gambar sakan. kalau raya kat kampung baru syiokk nak snap snap. ada kezen2 yang satu kepala #camwhore :D

oh ye, cuti aku still berbaki 2 bulan. apa mau buat pon aku tak taula. study math balik eh? erghhhhh cemane la boleh incomplete result kitorang tu. tak pepasal kene resit exam math balik. TENSIONNNNNNNN ! tapi nak buat camne, terpakse laa aku sental balik otak aku yang dah tahap karat + berdaki +berkulat dah ni walopon baru sebulan cuti =.=

okei la sudah sudah la tu berpotpet. again, Selamat Hari Raya Korban uolls :D

nota kaki : fes time cakap macam tu dekat dia, hehe, <3



:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Thursday

kembali muncul selepas lapanploh taun ilang

assalamualaikum...


hai hai hai! tora datang lagi! fuhhhh setelah bapak gila lama menghilangkan diri, akhirnya dapat gak aku kembali main taip-taip kat sini woot woot! ooyeahhh. biasa la, semenjak dah jadi sebahagian pelajar uni nih, dah bertambah-tambah busy pulak kan *ecehh, poyo padahal kenyataannya laptop takde sebab ayah tak kasi bawak wuwuww. never mind, yang tu tolak tepi. yang penting sekarang aku dah kembali berada di rumahhhhhh!! yeyeyeyey cuti 3 bulan kottt. haishh. aku sudah berjangkit virus kottt mila -.- maka dengan itu dengan bangganya aku kembali membebel kat sini hehehe. 


so far kehidupan aku kat CFSIIUM takde la teruk sangat *bunyi macam baru lepas keluar penjara. biasak aa mule-mule memang la menanges malam-malam ingat mak ingat ayah ingat laptop opss tapi lame-lame kira boleh tahan laa. dahla sebilik ngan budak kedah hai hani! hangpa boleh bayang bila pure terengganu campoq dengan pure kedah haaa tak ke macam itik bercakap dengan ayam gak jadinye? haha. nasib baik faham. 


tapi yang buat sem ni lagi bestttt adalah group yang paling sporting in CFSIIUM iaitu *drum rolling tedededenggg Group 177! hohoho. ni group subjek English aku. bukan nak cakap bio, arab and math tak best, tapi group ni laa lagi aktif dari subjek2 lain hehe. seriously, aku rasa sangat bertuah leh kenal ngan dorang. sangat sporting, hyper opss atira haha, kuat merepek especially nani ;p best dan yang sewaktu dengannye lahh. nak-nak bila dapat madam yang same sporting gak. ade je program kitorang, ifthar same-same, raya rumah madam yang ni aku tak pergi. jeles owhh. buat BBQ dll *ade dll ke ah da lupe pulak. 


semasa ifthar *alala manjenye our madam XD

dorang raya kat rumah madam. aku tak pegi :(

mereka *jeles >.<

last English class sobs :'(

the boyssss

BBQ Night :)

177.

berjimba-jimba selepas habes final exam


tangan ke dada mata ke atas *kecuali nani fatihah dan mila XD


haiyohh. kenangan untuk first sem. ape pon aku doakan korang sume exempted English okayyy. sape-sape yang kelas lain tahun depan, ingat-ingatlah kat aku ni yek. korang terbaekkkkk ar haha. oh oh, thanks gak untuk my roommate, Hani coz sudi belanje kepsi for my birthdayyyy last 30th September. how sweet! terharu kottt :') thanks sangat. oke la cukup mentaip-taip. time to go to sleep. ye waktu tido aku di rumah akan jadi terbalik. siang aku tido malam aku berjage. bagus sungguh perangai kan. oke bye.



p/s: sedang mendownload Bini-biniku Gangster. tak saba mau tengok, jyeahh!!


:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Tuesday

Hello University Life~

assalamualaikum...


sudah agak lama kubiarkan belogku ini rupanya ya. kemalasan yang melimpah ruah dalam sendi-sendi jariku ini telah membataskan keinginanku ingin menghapdet belog yang tidak best ini. cess kejadahnye laa aku nak bermadah sastera malam-malam buta ni. ye jangan kau orang tidak tahu kalau aku bosan memang secare automatik keluar ayat sastera dari celah lurah bibirku ini. kadang-kadang keluar juga bahasa uganda. kadang-kadang jela. tak selalu la.


satu lagi, aku nak bagi tips untuk dapat komen yang banyak. kau orang update satu tajuk yang tengah hot dan berpotensi untuk dikutuk oleh para bloggers sekalian, lepas tu kau orang biarkan entri tu lama-lama. jangan update apa-apa. agak-agak dalam dua minggu lebih tu baru kau orang update. konfem dapat komen yang banyak. yes aku dah try. sangat menjadi. kalau takde jugak orang komen kau orang komen jela sorang-sorang kat entri tu. biar nampak macam banyak komen padahal kau sendiri je duk pum pang pum pang kat situ.


ni ade satu lagi aku nak kabor. tengoklah sendiri.



yes aku bakal bergelar pelajar UIA dalam masa beberapa hari saje lagi. pehh tak sabar ni nak masuk alam U ni. tapi aku takut masa ni je yoyo oo semangat pastu bila dah sampai sana mulala makk nak balik takmau duduk sini waaaa. eshhh harap2 tak camtu la. buat malu den yo. harap badan je besar hoho. so ada lagi ke para blogger sekalian yang spm leavers yang dapat uia? nanti boleh la kite geng kat sane. kan? kan?


oklah wa cau dululah.
lain hari wa update lagi kalau rajin.
bye~~~




:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Saturday

sokonglah barangan tempatan (euwww)

ohh suju malaysia. hensemnyeee

so cute! i loikeee

pergh pergh! mantap!

rawr rawr rawr!!!! abam yang kat tengah tu, nak num fon~

skinny legs! awww

alalala omeynyeeeee

konklusinya, kita mestilah menyokong karya muzik tempatan dengan penuh semangat waja. kita tidak patut memaki maki mereka hatta memerli serta menganjing pun tidak boleh jika tidak mereka akan mengeban kita secara rasmi di pesbuk mereka. lagipun apalah salahnya mereka meniru korea group? oh untuk pengetahuan anda, menurut pihak pengurusan mereka Kpop bukan lah bermaksud korea pop ye tetapi adalah Keindahan Pop walaupun celah mana keindahan pun saya tidak tahu. pandai juga mereka membuat lawak ya. hampir urat kentut saya hendak terputus dibuatnya. 

selain itu mereka juga harus mengekalkan ciri-ciri dressing mereka. ya semestinya dengan menunjukkan perut mereka yang mantap serta paha yang cukup skinny kalah batang kelapa. apa salahnya mereka berpakaian begitu? bagi saya ianya sangat trendy dan atas kepada tarikh dan patut menjadi ikutan muda-mudi masa kini. kerajaan juga patut menyokong kegiatan anak-anak remaja islam ini agar berjaya dalam memperjuangkan irama Keindahan Pop ini sekaligus berjaya memperkenalkan malaysia sehingga terkenal di mata dunia ini.

semoga mereka mereka ini terus maju menunjukkan perut yang langsung tidak boncit serta yang perempuannya sentiasa berjaya membuatkan lelaki pervert fap fap dengan melihat paha putih mereka.akhir kata, bacalah esei saya ini dengan gaya -mata ke atas, tangan ke dada-

oh tidak lupa juga tahniah kepada sahabatku kate middleton yang telah melangsungkan perkahwinan dengan pakwenya putera william kelmarin. baidewei kate, nasik minyak u hantar semalam sedap sangat! thanks oke! love you! kehkeh.
byeeee~~

update:
hmm, aku ingat ramai yang faham entri aku ni.
rupanya tak jugak.
ni nama dia menganjing lah.
paham tak menganjing tu hape?
paham tak?????
LOL



:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Thursday

KPLSPM + matrik

assalamualaikum..


aritu aku cakap nak apdet lepas pegi interview kan? haa ni dah apdet laa ni.  fuhh, lega gile akhirnya dah lepas jugak interview yang dah buat kepala otak aku sewel *gila hiperbola* sejak dua tiga hari ni.




okey aku gerak gi Kuala Terengganu sehari sebelum interview. duduk rumah atok member aku. serius cakap aku memang tak well-prepared langsung. malam sebelum interview je aku google sikit pasal NKRA dengan PIPP. tu pun baca sikit-sikit je. tak berapa nak masuk otak. esei pernyataan hasrat pun aku buat malam tu jugak. bapak pemalas kan nampak sangat ah macam tak ikhlas nak gi interview. so korang yang nak interview maktab tahun depan tu, jangan jadi macam aku lah okey. nasihat ikhlas nih daripada aku yang dah serik sebab tak prepare betul-betul.


biasa yang aku baca kat belog orang lain semua kena kena buat 3 step ni dulu kan? memula jawab insak, pastu group discussion, then baru individual. tapi time aku lain. interviewer tu suruh temuduga secara individu dulu. dia atas interviewer jugak la sebab group2 lain semua jawab insak dulu. masa tu memang dah cuak gile tahap nak kencing berderai dah. tapi nasib baik ada member sekolah aku dapat satu kumpulan ngan aku dan calon-calon lain pun baik and ramah je so takdelah aku gelabah sangat. siap sempat bergelak ketawe lagi kat luar bilik tu. 


aku dapat giliran yang nombor 3. nasib baik bukan yang first so bolehla aku tanye2 dulu orang yang sebelum aku. mula mula die cakap 'tell me about yourself'. aku pun cerita jela pasal diri aku ni blablabla bagi biodata sikit-sikit. patu die tanya result aku, aku cakap la satu-satu. then die start tanya, 'what do you do to get this kind of result,' cis, aku mase SPM bukan study sangat pun, main-main je lebih. tah camne dapat result camtu pun aku tak tau. so aku jawab jawapan tipikal la, study grup, tanye cikgu kalau tak paham, blabla. tapi aku jawab sikit je point sebab aku BLANK tau duk dalam bilik tu! time tu laa nak blank la ape la sumpah sial dalam hati sebakul dah aku mencarot.


pastu die tanya lagi 'apa yang awak dah prepare untuk datang interview ni'. ecehh, mase ni aku kelentong la sebab aku bukan prepare sangat pun. aku jawab la google pasal tips temuduga, baca pasal isu pendidikan, NKRA, PIPP sume. sekali die tanye pasal NKRA tu. cis aku baca tajuk je kotttt. then soalan die jadi meleret pasal sekolah berprestasi tinggi la sekolah kluster la jadi aku jujur je cakap yang aku memang tak tau la pasal bende tu.


lepas tu group discussion. group aku 7 orang. kitorang dapat soalan pasal tourism in malaysia. nasib baik. takdelah susah sangat soalan die kan.

1. describe about the interesting place you have visited in malaysia.
2. what have you learnt about the place you have visited.

hah time ni memang aku tembak je ape-ape. aku takde cakap banyak sangat. so memang terasa agak bengap di situ tapi lantaklah. asal bercakap sudah. dia nak tengok cara kita bercakap je kan. betul salah lain cerita.

lepas tu soalan insak. 135 question in 30 minutes. masa jawab ni soalan insak ni memang korang kene hipokrit sikit ah. aku hipokrit banyak huahua. nasib baik sempat jawab sebelum waktu tamat. bayang la lame tak lame aku punya temuduga start pukul 11 habis pukul 3.30. tension member aku tunggu kat kereta. 

kira lega jugaklah sebab dah habis mende ni. sekarang tunggu result dia jela. haa lagi satu aku nak cakap.



nak check tekan SINI!

hurm. kecewa jugak. aku tak mintak pun penang. aku mintak gambang, selangor and negeri sembilan. tapi takpe la, asalkan dapat. tapi aku nak tunggu UPU dulu. tengoklah macam mana. haishh.  

oke ah bye.



:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Sunday

entri gabung-gabung

assalamualaikum..


cis, part ni paling aku tak reti nak buat. part buat intro. nak start ayat pun dah sangkut so camna nak buat entri best-best? cial. lama gak aku tak update kan? haa haaa ni aku pelik ni, nape eh asal lama tak update je orang akan cakap "eh eh dah bersawang berhabuk belog aku ni haaa, lame tak update kan?" perlu ke eh cakap macam tu? kalau macam tu aku pun nak cakap jugak lah.


"hai korunkkkkk~~ lame ai tak update kan? tengoklah belog ai ni ha, bersawang-sawang penuh sarang labah-labah tau. sarang cicak pun ade. nasib baik sarang vavi takde. yuolls tak tolong bersihkan belog ai ke? biasa yuolls ni, babap kanggggg"


okey enough.


first nak ucap congrat untuk cik raihanahnajib yang dah melangsungkan pertunangan jumaat lepas tu. jadi jugok akhirnye mu ni ye, walopon lepas problem, problem, last-last jadi jugok bertunang dengan encik najib tu. err sorilah yek aku takdok hadiah nak bagi kat mung, tunggu mu kawen dululah baru aku bagi yer walopon sebenarnye memang aku kering atau dengan kate lain takde duit nak beli hadiah untuk mu heheh.


yes aku tahu aku tembam jangan nak kutuk sangat lah kan


haaa kau orang tengok ade perubahan kat belog aku ni kan? cantik tak cantik tak? mampus ah kalau korang pikir tak cantik pun bagi aku cantik laa sebab hasil kerja tangan sendiri kan. so bila dah siap tu rasa cam perghh bangga gila lah beb. rasa hebat semacam je. kalau yang anti pink tu errmm, lantak korang lah. sape suh anti, kehkeh.


lagi satu sekarang ni aku tengah taksub dengan budak maddi jane ni. perghh sedap gila kotttt suare die. eh bukan kot lagi dah memang sedap pun. hari hari  duk ulang tayang kat youtube. tak cukup lagi aku gi donlod lak sume lagu-lagu die tu. so lepas ni kalau korang tengok name maddi jane kat shoutbox korang tu takde orang lain la tu faham-faham la yek.


inilah yang dinamakan Maddi Jane


oke laaa aku nak gi mencekik lempeng ikan kejap. tak kenal lempeng ikan tu ape? haha sape suruh tak jadi orang terengganu. sedap wei. makan 80 kali konfem nak lagi nak lagi. aku jela panggil lempeng ikan kalau orang lain tu panggil ape tak tau la pulak aku.


sayalah lempeng ikan yang cute tu.


p/s: sial pernyataan hasrat maktab tu tak buat lagi! sape yang dah interview maktab, bagi idea kat aku sikit! grrr 
p/s/s: tak berinformasi langsung punya belog. fine laa nanti aku balik interview aku update lagi ar.

chow.




:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Thursday

guru, cikgu, teacher or pape jela

assalamualaikum..


okeh sekarang aku rasa makin malas nak apdet belog.. dulu ingat main belog ni best, boleh tulis je ape yang kite nak.. pastu senang-senang je dapat follower. rupe-rupenye takdela best macam tu, penuh dengan hipokrit, haters pun ramai.. tu pun kalau dah femes la.. kalau setakat macam aku ni sape nak bencinye.. unknown blog, haha..


sebenarnye aku nak cerita pasal mende ni je.. aku dapat temuduga jadi cikgu lak.. padahal aku isi pun last-last minute je kot.. ingat tak dapat.. sekali dapat gak.. tak caye? 


ambik kau. bukti ni bukti


kira terubat gak la kesedihan sebab tak dapat interview JPA.. jeles tahu tengok 
member aku dapat.. lantaklah.. bukan rezeki aku kot.. yang temuduga KPLSPM ni pun aku rasa nak pergi je dulu.. prepare kot-kot aku tak dapat PASUM or matrik or ape-ape laa.. kire last choice la ni..

lagi pun boleh la aku dapat pengalaman pertama kene interview.. sebelum ni tak pernahnye aku kene interview.. dulu masa sekolah menengah adela interview nak jadi pengawas.. punyela semangat aku pun nak jadi pengawas.. sekali dengar ada interview langsung luruh mendayu-dayu semangat aku.. jadi pengawas sekolah pun nak kene interview ke, hek elehh..

so trafik a.k.a pembaca (ade orang ajar trafik tu maksud dia pembaca.. sape entah), ade ape-ape advice untuk wa? interview cikgu ni, perghh..bakal pengganti cikgu salasiah okey.. dahla aku ni jenis cepat je naik baran.. silap-silap kang aku jadi cikgu bebetul kang hari-hari aku dapat saman.. kalau boleh makan saman tu best jugak..

doakan jela aku interview 27 April ni okey.. doakan biar aku tak gelabah sangat.. kang terkencing pulak depan penemuduga tu, jatuh pulak saham aku hahaha ok tak kelakar pun tetibe gelak apehal.

dah ah, gua choww.



:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Saturday

faker? LOL

assalamualaikum..


lately ni banyak betul aku tengok yang cuba jadi faker kat fesbuk. kalau yang faker blogger famous tu toksah cakap ah. berlambak kot. kesian betul dekat faker-faker tersebut. takde life ke bro? kau dah elok-elok tuhan jadikan diri kau tu lagi nak menyamar jadi orang lain.


orang macam ni memang pathetic. nape weh? malu eh nak show diri kau yang sebenar? LOL. kesian betul. apa muka huduh sangat kah? jerawat batu besar-besar? 


aku up entri pasal ni pasal aku dah terkena. eh, bukan aku yang dipalsukan. tapi blogger ayai ni.


mula-mula dia ni add aku kat fesbuk. so aku usha ah gambar dia tu. tengok macam kenal. tapi nama Mohd Shakir Ali. setahu aku nama blogger tu Ayai. so aku abaikan je ah. mana tahu kot-kot abang dia ke.


tapi tadi die tegur aku kat fesbuk. pastu sambil-sambil chat tu aku usha balik profile die sambil bukak blog ayai kat tab sebelah. tengok-tengok memang sah gambar si ayai tu semua. 


buat pusing ayat pulak.


perghh. terus deactivate. kecut telor ye bang??? hehe.


kemon la. ingat orang tak tahu ke? gune pic sendiri la bhai. oh lupe lu takde telor. muke JERAWAT BATU RAMBUT KERINTING MACAM NEGRO. lu malu la nak guna gambar lu kan? HAHA. poor you brah. alolololo.


oh by the way thanks to nuffnang.
even aku jarang update blog, tapi die bagi jugak sikit.
okeylah kan. 
daripade takde langsung.
oh aku berblog juga kerana inginkan duit okey.
sumpah tak hipokrit.

bagi ar banyak lagi ye nuff. heheh.
bye nokss~~



:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Friday

cilaka jugak ni

Setelah lme xon , bapak rmai org add aku , notification pon bnyk gak ;)


*pastu dia sendiri like status die.


























PESEN MACAM NI MEMANG NAK BAGI AKU GELAK GULING-GULING.


KALAH MAHARAJA LAWAK!


OKE AH AKU NAK GI BERGELAK KAT FESBUK.


KORANG LAYAN AH VIDEO NI OKEYYYYY


BYEEEE NOKKSS  







:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Tuesday

aku boring

hapdet belog?

join contest?

join segmen abang beng beng boom?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
malas dan malas dan malas


*blah baca Sarkasis

wink wink 




:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Friday

domo? binatang ape tu?

assalamualaikum..




sekarang ni kan, aku tengok ramai betul yang gila dengan menatang resaksa sekor ni. aku pun tak tau nak panggil menatang ni apa. tengok gigi macam dainesor. tapi badan petak macam biskut lak. binatang apekah ini? orang panggil domo kan?


sana sini aku bukak belog budak-budak pompuan mesti ade bende ni. pastu mesti cakap,


'awww, comeyhh gileww doe domo nieyh!!!'


'aq baru jeww beli beg domo semalam, cute gileww wooo'


erkk, tak paham aku nih. comel ke? tang mane comel bende ni? sori aa, aku tak tau sangat bende ni. kartun lam tivi ke? ke beruang mane?  haha, aku malas nak gugel. peratus kerajinan aku sejak habes sekolah ni dah turun hingga ke 5% sahaja.


yang ni baru serius comel doh. aummmm


korang yang suke bende ni, cube cite kat aku. ni bende hape sebenarnya? aku duk tertanya-tanya lagi nih. jangan biarkan diriku diselubungi MISTERIIII~~~


habaq mai sat??




:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Monday

poker facebook haram eh?

assalamualaikum..


mungkin ada yang pernah baca post aku sebelum ni yang aku sekarang tengah duk layan game poker dalam facebook tu. almaklumlah baru pandai main. dulu tak reti pun. bukan apa, saje nak hilangkan bosan duduk kat rumah. nak cari kerja pun tak tau nak kerja apa. last-last ternak lemak jela kat rumah sambil online. 


pastu ada satu hari kawan aku hantar IM kat aku. dia ni pun main poker jugak. dia cakap poker ni haram sebenarnya walaupun dalam game. sah-sah aku terkejutlah kan takkan game pun haram kot bukan ade guna duit ke ape. dengan penuh semangat aku pergi tanya dekat encik gugel hukum main poker dalam facebook. korang bacalah sendiri.



Allah SWT telah memperingatkan dgn tegas mengenai bahaya judi ini di dalam surat Al-Maidah ayat 90 - 91

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأنْصَابُ وَالأزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (٩٠) إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ (٩١)

Maksudnya 90. Hai orang-orang yang beriman, Sesungguhnya (meminum) khamar, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah[434], adalah Termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan. 91. Sesungguhnya syaitan itu bermaksud hendak menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu lantaran (meminum) khamar dan berjudi itu, dan menghalangi kamu dari mengingat Allah dan sembahyang; Maka berhentilah kamu (dari mengerjakan pekerjaan itu).

Sekalipun hiburan dan permainan itu dibolehkan oleh Islam, tetapi ia juga mengharamkan setiap permainan yang dicampuri perjudian, yaitu permainan yang tidak luput dari untung-rugi yang dialami oleh si pemain. Oleh kerana itu tidak halal seorang muslim menjadikan permainan judi sebagai alat untuk menghibur diri dan mengisi waktu lapang. Begitu juga tidak halal seorang muslim menjadikan permainan judi sebagai alat mencari wang dalam situasi apapun.

Mungkin ada beberapa orang di halaman ini yang suka bermain zynga poker sekadar untuk hiburan semata-mata. namun tidak menutup kemungkinan hal tersebut nantinya akan membawa kita ke dalam bisikan iblis. perlahan namun pasti nantinya akan menjerumuskan kita kedalam perjudian. mengikis sedikit demi sedikit kadar keimanan kita. perjudian itu juga dapat menimbulkan permusuhan dan pertentangan antara pemain-pemain itu sendiri, kendati nampak dari mulutnya bahwa mereka telah saling merelakan.

Sebab bagaimanapun akan selalu ada pihak yang menang dan yang kalah, yang dirampas dan yang merampas. Sedang yang kalah apabila diam, maka diamnya itu penuh kebencian dan dendam.marah kerana angan-angannya tidak dapat tercapai atau karena taruhannya itu sial, maka ia menyalahkan dirinya sendiri karena kekalahan yang dialami dan tangannya yang menaruhkan taruhannya dengan membabi-buta. bahkan ramai yang mengucapkan kata kata kotor dan cabul akibat tidak berpuas hati atau kalah dan" dibanned".


Judi Poker Adalah Judi Moden..hukum Haram, Segala benda yang ada Kait dengan Judi..sama ada Online atau Secara Langsung..Hukum Haram.


Allah Swt berfirman Dalam Surat Al Maidah ayat 2 yang Maksudnya ".....Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya."

dengan kita ikut bermain maka kita juga ikut berperanan aktif dalam meramaikan perjudian itu sendiri.

Syarat suatu hal dikatakan sebagai sebuah judi:
1. adanya harta yang dipertaruhkan;
2. adanya suatu permainan yang digunakan untuk menentukan pihak yang menang dan pihak yang kalah;
3. pihak yang menang akan mengambil harta (yang menjadi taruhan) dari pihak yang kalah (kehilangan hartanya).

jadi untuk poker itu jelas2 telah memenuhi ketiga unsur diatas. meskipun ada sahabat Anda yang bermain poker tanpa modal, tapi sesungguhnya permainan ini tetap mengambil wang pembayaran dari peserta lainnya untuk kemudian dipertaruhkan kembali. beza halnya kalau peserta sama sekali tidak dipungut biaya sepeser pun dan hadiah yang diberikan dari permainan ini murni berasal dari pihak sponsor. permainan ini benar-benar sudah membuming di kalangan remaja, hingga membutakan mereka.

tobat aku tak main dah lepas ni. haihhh

apa pendapat korang? 



:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Friday

mari isi borang biasiswa :)

assalamualaikum...


hahahaha! tetibe mukadimah dah gelak apekeheh. fuhh, mane-mane belog budak-budak spm je aku tengok sume dok hapdet sal kepeningan. yes yes kepeningan nak memilih course untuk masuk U nanti termasuklah aku -.- *sigh. banyak sangat yang ditawarkan. aku pun duk konfius lagi nak pilih yang mana. time ni aku bantai isi je belaka. matrik, maktab, upu, hatta borang luar negara pun isi. ohh ada harapan ke nak pergi luar negara sedarla fizik kau B+ padahal dia nak minima A- memang tak layaklah kan.  


eheh, tapi apa salahnya berharap kan. mana lah tau ada rezeki aku. cikgu aku memang suruh aku re-check paper fizik tu. tapi aku rasa kalau check pun memang takde harapan. aku memang kureng dengan fizik. agaknya memang sebab tu la kot aku tak dapat A fizik, sebab aku cakap aku tak suka dia. dia merajuk dengan aku agaknya. huuu sori ye encik fizik, aku selalu mengabaikan kau dulu. maafkanlah daku. dem nak nyesal pun tak gune dah.


sini aku nak share link-link program biasiswa yang ditawarkan untuk para lepasan spm ni. to those yang rasa berminat tu isi lah yek. dapat ke tak tu soal nombor 67. yang penting isi je. kalau nak lah kan. kalau taknak sudeh, lantak kau lah. gua tolong share je. huehue.








credit to: link

korang korang pun doakan lah saye dapat salah satu biasiswa ni yek.
dah la konfius dengan course lagi, harap-harap dapat la ambik medic tu.
puh kanan puh kiri amin!

tapi aku rase cam tak dapat jek.
ek?
haihhhhhhh..



:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

Wednesday

syukur kepada tuhan..

assalamualaikum..


first-first aku nak ucap terima kasih kat korang korang yang dah wish gudluck dekat aku sempena majlis pengambilan result SPM dekat ruangan komen tuh. yes aku appreciate sangatsangat. huhu nangis jap T.T terima kasih jugak untuk semua yang dah doakan kejayaan aku terutama mak ngan ayah aku.


oke aku gerak pergi sekolah tadi dalam pukul 9 lebeh. awal gila. punyala semangat nak ambik result padahal bajet-bajet result tu dalam 6 or 7A je. aku tak expect straight A. aku jawab spm macam takde perasaan kot. sempat lagi pulak tu bersukaria dalam dorm buat macam 'eh ni bukan spm la ni test biasa je apa ada hal'. sempoi tak? haha.


mase duk dalam kereta hati duk dupdapdupdap duk pikir ke result. aku rasa time tu macam nak pecah jantung. berdebar wei. 


sebelum dia umum result tu macam biasala ade la sikit ceramah dari puan kaunselor pasal hal masuk U ni. yela kang budak-budak ni tak tau ape-ape last-last tak dapat masuk U kang dorang gak frust menonggeng.


pastu encik kaunselor sorang lagi pulak dah cakap yang sekolah kiteorang 18 orang straight A. pastuh ade sorang yang dapat 9A tapi ade B satu. ecehh, aku pun dah terpikir dalam pale hotak. ke aku? haha bajet lah kan aku.


pastu cikgu umum sorang-sorang nama yang dapat straight A. masa ni cuak gila. memang harap sangat la nama aku ada dalam 18 tu. tunggu punya tunggu punya tunggu~~~~~~


and guess what?

nama aku memang yang dapat 9A 1B tu. ya allah gumbira plus sedih toksah cakap ah. nangis on the spot gak. yeah sedih sebab aku tak straight A. memang aku dah agak. tapi aku tetap bersyukur. sebab aku rasa aku bukan lah jenis orang yang sangat rajin berjaga malam untuk study malah mase nak ambik spm pun sempat lagi aku online fesbuk. waddehek. teruk tul. 

merajinkan diri ambik pendidikan seni.

wuuuuu slackkkkk!

yeah. and my result-----> 3A+, 2A, 4A-, 1B+

not so bad huh? dont think so.

and and ouhh!




maka saya dengan ini telah menamatkan perkhidmatan sebagai seorang pelajar di TePCES dengan rasminya! yeahh *sila bayangkan aksi seorang pelajar universiti yang baru lepas konvo tengah lempar topi graduate ^^



opps, ,lupa~
terima kasih kat raihanahnajib sebab sudi wat entri pasal saye!
klik SINI untuk ke entri tersebut (^^)v


  

:eh? takkan bace je? komen la sekali!: