Friday

masak-masak bersama chef wannabe

Assalamualaikum..

yeay it's holiday again uolsss! since dah lama gila tinggal blog ni I really think I should post something here. sekarang aku sedang bercuti sem dan seperti tahun lepas, aku masih cuti selama 3 bulan. 3 BULAN LAGI?? oh yes, ini kerana saya tidak mengambil shortsyemnye pun maka terkontang-kanting lah saya di rumah tidak ketahuan hala. setiap hari saya menolong ibu mengemas rumah, menjaga adik serta membantu ayah membasuh kereta ehhh tak tak itu hanyalah penipuan semata dalam karangan bertajuk 'ketika cuti sekolah' semasa zaman sekolah rendah dulu. 

masa cuti ni rajin je menggodek blog-blog resepi. ewah, terasa makcik-makcik di situ. padahal saje je menterliurkan (menterliurkan?) diri melihat gambar-gambar makanan yang ohmai ohmai soooo tempting. pastu tetiba terbump into resepi pizza, macam best je buat pizza sendiri ni. then cecepat  aku ajak ayah buat pizza sendiri sebab yelah dia yang tukang cop duit so haruslah bahan-bahan nak membuatnye dia yang beli. haa part masak-masak benda macam ni memang ayah aku master, since tak pernah buat pizza sebelum ni so ayah aku on jelah. sporting kan beliau, ahaks.

dohnya ayah aku yang buat, sos pizza pulak adik aku yang masak. aku? aku tukang makan je, huahua. tak lah, aku tukang potong-potong, tukang hias topping pizza dengan tukang bake je. mudah kan kerja aku? hehe.. doh yang ayah aku buat boleh dapat 2 keping pizza. resepinya ambil kat SINI. nak tengok cemane rupa pizza kami?


ni pizza yang first. yang kedua tak sempat nak ambik gambar.
*gambar buruk guna fon cikai je*

ni lepas dah bakar separuh masak. bila tengok cheese dah cair, terus meleleh air liur.
itadakimasu! sarat bahan-bahan kat atas tu, huhuu.

sedapppp! okeylah untuk first time try. rotinya kena ayah aku lah yang buat, kalau aku yang buat mau hancus jadinya. nanti lah bila-bila kita try buat sendiri pulak tengok cemana jadinya :D 





ni pulak yang aku buat dengan adik aku haritu. saje je nak upload. disaster jugak la rupa polkadot tu, ada jadi ada tak jadi. tapi lantak la, asalkan rupa dia naik cantik menarik tertarik nyum nyum!

okeylah, adios amigos. 
chow.




:eh? takkan bace je? komen la sekali!:

1 kanak-kanak riang:

Faizul Osman said...

pizza tu membuatkan diriku terus kelaparan yg teramat sngt!!